Nilson Beds

Na elf jaar gaan ondernemers Rijndert en Marleen Fluit weg uit Barneveld. In Amersfoort wordt dit jaar een gloednieuwe showroom gebouwd met twee keer meer vloeroppervlak. Een grote en ambitieuze stap, die al vier jaar geleden gepland stond. “Hans van Van Harberden zei toen tegen ons: wacht er nog even mee”, vertelt Rijndert. “Het was het beste advies, want ook ik zie nu in dat het te vroeg was.”

Nilson Beds is gespecialiseerd in fantastische bedden, waarbij aandacht is voor natuurlijke materialen. In de showroom is een doorsnede van een boxspring te zien. “Zie je die zwarte laag?” Rijndert wijst naar de boxspring. “Dat is paardenhaar. Ook de andere materialen komen uit de natuur, zoals wol en katoen. Tevens worden onze bedden in Nederland gemaakt. Daarmee maken wij duurzame bedden.” Het is begrijpelijk waarom Nilson Beds een hotspot is voor interieurarchitecten als Remy Meijers en Monique des Bouvrie. De bedden zien er schitterend uit en zijn compleet gestyled met bijpassende meubels, bedlinnen en kussens. Ook steeds meer hotels kiezen voor Nilson Beds. “Dit zorgt indirect voor meer klanten, want als iemand een keer op een Nilson bed heeft geslapen, dan is hij of zij fan voor het leven,” vervolgt Rijndert. “Deze week kocht een vrouw een compleet Nilson bed, nadat zij had overnacht in het Amstel Hotel. Ook daar staan onze bedden. Het is de beste reclame. Ook diverse medewerkers van hotels kwamen naar ons toe voor een bed, nadat zij van hun gasten hoorden over het geweldige comfort. Het is een topproduct, omdat wij geen concessies doen”

Rijndert en Marleen zijn al vijftien jaar klant bij Van Harberden. “Mijn schoonvader was al klant en hij was zeer positief over Van Harberden”, zegt Rijndert. “Zo kwamen wij bij Van Harberden terecht. We hebben al jarenlang contact met Hans. We zien hem echt als een adviseur, die verder kijkt dan alleen het financiële plaatje. Hans is een fijne sparringpartner.” Dit komt ook door de onderlinge betrokkenheid. “Ik bel Rijndert regelmatig even en we hebben ook een paar keer per jaar een afspraak”, vult directeur Hans van Veldhuizen van Van Harberden aan. “Ik ben oprecht benieuwd hoe het met Rijndert en het bedrijf gaat.” Samen nemen Hans, Rijndert en Marleen de cijfers door en worden er plannen getoetst, zoals de verhuizing naar een nieuw pand of de opsplitsing van activiteiten.

“Een goede accountant verdient zichzelf terug”

“Een goede accountant verdient zichzelf terug”, weet Rijndert. “Zo zijn we snel gestart met de automatisering van de administratie. Dat bespaart weer veel tijd, want het verwerkingsproces is een stuk sneller. We willen bij de tijd zijn, dus we versturen geen facturen per post. Alles gaat in een digitaal bestand naar de boekhouder. Daar waren we vroeg mee.”

Hans vindt Nilson Beds een leuke klant. “Hier gebeurt veel. Het bedrijf is dynamisch, er wordt geïnvesteerd en er is veel groei.” Binnenkort verhuist Nilson Beds naar Amersfoort. “Vier jaar geleden dachten we er nog over om naar Hoevelaken te gaan. Hans adviseerde om dat niet te doen. Het waren economisch moeilijke tijden. Hij zei dat we beter even konden sparen om het daarna extra goed te doen. We hebben de afgelopen vier jaar hard gewerkt en zijn zuinig geweest, waardoor de verhuizing nu zonder risico’s is.” Hans knikt. “Ik weet uit ervaring dat de bouw van een bedrijfspand tijd van de ondernemer vreet,” vervolgt Hans. “Dat merk je direct aan de omzet. Daarnaast worden bouwprojecten vaak te laag begroot. Ik zeg altijd: houd rekening met een extra marge van 10% tot 20% om tegenslagen tijdens de bouw op te vangen. Verder zitten Marleen en Rijndert samen in de zaak en is het ook van belang om naar de privé balans te kijken. Het is natuurlijk fantastisch om te verhuizen naar een nieuw bedrijfspand, maar Rijndert en Marleen moeten in het weekend ook nog gewoon leuke dingen kunnen doen.”

De verhuizing naar Amersfoort betekent niet dat er in de buurt een ander accountantskantoor wordt gezocht. Daarvoor is de band met Van Harberden – en dan vooral met Hans – te hecht. Rijndert: “We kennen Hans al zo lang. We hebben echt een adviseur die ons bedrijf kent en weet hoe we in elkaar zitten. Hans is betrouwbaar, financieel kundig en heeft veel inzicht in de cijfers. Dat is de rit naar Veenendaal absoluut waard.”