Jaarrekening opstellen

Wilt u een jaarrekening opstellen? Een jaarrekening kan vergeleken worden met het resultaat van de boekhouding het afgelopen jaar. Afhankelijk van uw gekozen rechtsvorm voor uw onderneming, bent u verplicht om een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel (KvK) te deponeren. Ook als u niet verplicht bent een jaarrekening op te stellen, kan het in sommige gevallen toch handig zijn om er een te hebben. Benieuwd waarom dit zo is en wat wij voor u kunnen betekenen als het om uw jaarrekening gaat? Lees hier verder.

Wat is een jaarrekening?

Als u een jaarrekening wilt opstellen, moeten we bij het begin beginnen. Wat is nu eigenlijk een jaarrekening? Een jaarrekening is het financiële eindverslag van uw onderneming. Hierin beschrijft u wat u zakelijk gezien hebt gedaan in het desbetreffende boekjaar. Een jaarrekening mag dus maar over één enkel jaar gaan. Vaak doet het bestuur of management er nog een algemeen verslag van het jaar bij. Het is belangrijk dat uw jaarrekening aansluit bij uw bedrijfsadministratie en dat deze overeenkomt met de berekeningen van de Belastingdienst. U kunt hierbij denken aan boekstukken, zoals facturen, bonnen en bankafschriften.

Waaruit bestaat een jaarrekening?

Een jaarrekening bestaat altijd uit minimaal drie onderdelen:

  • De balans: Dit is een momentopname van de financiële status van het bedrijf
  • De winst- en verliesrekening: Dit geeft een overzicht van alle inkomsten en uitgaven van het bedrijf het afgelopen jaar
  • De toelichting op bovengenoemde onderdelen: Dit moet de wijze waarop de balans en winst- en verliesrekening zijn opgesteld toelichten. De omvang van uw bedrijf bepaalt de omvang van de toelichting.

Wie moet een jaarrekening opstellen

Wanneer u bij het opstarten van uw onderneming hebt gekozen voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, moet u verplicht een jaarrekening opstellen. De volgende rechtsvormen hebben rechtspersoonlijkheid:

  • Stichting
  • Vereniging
  • Besloten vennootschap
  • Naamloze vennootschap
  • Coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij

Bij een eenmanszaak of VOF is een jaarrekening opstellen dus niet verplicht. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat er stakeholders zijn die dit van u eisen. Denk hierbij aan een bank of investeerder. Het is echter ook handig voor uzelf om een jaarrekening te hebben, zodat u volledige grip hebt op uw financiële situatie.

Een jaarrekening uitbesteden

Het opstellen van de jaarrekening kan een vrij ingewikkeld proces zijn. Sterker nog, de meeste ondernemers besteden dit uit aan een accountant of belastingadviseur. Natuurlijk kunt u dit ook zelf doen. Houd er rekening mee dat wanneer u een grote onderneming hebt, u verplicht bent uw jaarrekening te laten goedkeuren door een belastingadviseur of een accountant. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.