Beleggen in liquiditeiten

Beleggen in liquiditeiten kan best ingewikkeld lijken. Het is dan ook  raadzaam om eerst kennis hierover op te doen. Het beleggen in liquiditeiten is namelijk een populaire vorm van beleggen. Er zijn ook allerlei termen waar u vanaf moet weten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan chartaal en giraal geld. En is het beleggen in liquiditeiten eigenlijk wel veilig? Allemaal dingen om rekening mee te houden dus. Bent u daarnaast benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen als het om beleggen in liquiditeiten gaat? Lees dan verder.

Beleggen in liquiditeiten

Om te begrijpen wat beleggen in liquiditeiten is, moet u eerst weten wat liquiditeit inhoudt. Liquiditeit laat zien hoe gemakkelijk het is om een bezit te kopen en/of verkopen, zonder dat de prijs van dit bezit wordt beïnvloed. Zo is er dus sprake van een hoge- en lage liquiditeit. U raadt het waarschijnlijk al, als er sprake is van een hoge liquiditeit, is er dus veel vraag naar een bezit. We spreken hierbij van een hoge liquiditeit omdat het eenvoudiger is om een (ver)koper te vinden voor het bezit. Uiteraard geldt voor een lage liquiditeit het tegenovergestelde.

Het beleggen in liquiditeiten heeft een relatief lage drempel om mee te beginnen. Aan de hand van bovenstaande uitleg kunnen we vaststellen dat liquide beleggingen relatief goedkoop kunnen worden gekocht en verkocht. Omdat deze vorm van beleggen vrij goedkoop is, worden deze beleggingen ook veel verhandeld. Wanneer u een liquiditeit koopt, ontvangt u hier tevens een rentevergoeding over. Deze vergoeding loopt tot het moment dat u de liquiditeit verkoopt. Van Harberden geeft u ook graag persoonlijk advies over het beleggen in liquiditeiten.

Chartaal geld en giraal geld

Liquiditeiten draaien om geld, en geld valt in allerlei soorten en maten op te delen. Geld valt in te delen in twee categorieën, namelijk:

  • Chartaal geld
  • Giraal geld

Het verschil tussen bovenstaande geldsoorten is simpel. Zo vallen onder chartaal geld: munten, bankbiljetten en chipkaarten. Giraal geld omvat: creditcards, pinpassen, overschrijvingen en betaalcheques. Zo bestaat het geld wat op de bank staat bij personen uit giraal geld. Wanneer u gaat beleggen, zult u voornamelijk met giraal geld te maken krijgen, omdat dit digitaal geld is.

Is beleggen in liquiditeiten veilig?

Op bovenstaande vraag kunnen we een simpel antwoord geven, namelijk ja. Het beleggen in liquiditeiten is veilig omdat er een vaste vergoeding wordt afgesproken aan het einde van de looptijd. Gaat het bedrijf waarvan u koopt echter failliet, dan loopt u risico’s. Hierom is het altijd verstandig eerst de financiële status van een bedrijf te controleren voordat u gaat beleggen bij een bedrijf. U kunt deze risico’s ook spreiden, door te beleggen bij verschillende bedrijven, in plaats van dat u alles belegt in één bedrijf.

Begeleiding nodig?

Wilt u aan de slag gaan met het beleggen in liquiditeiten maar wilt u deze stap nog niet alleen zetten? Van Harberden biedt u graag begeleiding aan. Wij vertellen u hoe u de eerste stap kunt zetten en bieden u advies over dit onderwerp. Bent u nieuwsgierig geworden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. We helpen u graag.